28.09.2014

DOW TEORİSİ

Teknik analizin temelini oluşturan teori Dow Teorisidir. Gazeteci olan Charles Dow tarafından ortaya atılmıştır. Bu teorinin asıl amacı, hisse senetleri fiyatlarındaki uzun dönemli trendlerin ortaya konulması ve açıklanmasıdır. Charles Dow geride bıraktığı tek eser Dow Kuramı değildir. Bana göre bıraktığı en önemli eser herkesin bildiği bir endeks olan Dow Jones Endeksidir.

Dow Teorisinin temel varsayımları;
  • Ortalamalar her şeyi iskonto eder; Burada bahsedilen ortalama piyasa genelini gösteren endekstir. Geçmişte olanlar, şimdi olanlar ve gelecek için olan beklentiler piyasaya yansımıştır. Dolayısıyla fiyatları anlayarak işlem stratejimizi belirleyebiliriz.
  • Piyasada üç tür fiyat hareketi bulunur; Yani piyasada 3 tür temel trend vardır. Ana trend, ikincil trend ve günlük dalgalanmalar. Ana trendler aylarca yıllarca devam ederler, ikincil trendler haftalarca ve aylarca devam eder, günlük dalgalanmalar ise günlerce haftalarca devam eder. Günlük dalgalanmalar hatta ikincil trenler manipüle edilebilirler ancak ana trendlerin manipüle edilmesi imkansızdır.
  • Ana trenler 3 aşamada meydana gelir; İlk aşamada fiyatlar düşerken bilinçli yatırımcılar alıma geçerler (toparlama dönemi),   ikinci aşamada fiyatlar yükselmeye başladıkça diğer piyasa oyuncuları alıma geçer (boğa piyasası), son aşamada ise öncelikle bilinçli yatırımcılar elindeki malları satmaya başlar sonrasında diğer yatırımcıların satıma geçmesiyle (ayı piyasası) 3 aşama tamamlanır.
  • Ortalamalar veya göstergeler birbirini desteklemelidir.
  • İşlem hacmi trendi desteklemelir.
  • Trendin değiştiğine, bittiğine dair işaretler alınana dek trend bitmemiş, hala geçerli demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder