28.07.2014

USD-TRY, DOLAR TEKNİK ANALİZ

USD/TRY

Uzun süredir dolarda teknik analiz yapmıyorduk. Biraz doları teknik olarak incelemekte fayda var.

Aylık olarak USD/TRY (dolar) paritesine bakarsak;


Yukarıda görüldüğü gibi eğer aşırılıkları saymazsak iki tane yukarı yönlü kanalımız var. Birincil ana kanal paritede aşağı yönlü düşüşün 1.85 civarına gelebileceğini gösterse de genel ekonomiye baktığımızda böyle bir şeyin olması söz konusu bile değil.  İkincil kanala baktığımızda diğer kanala göre momentumu daha yüksek, bu kanala göre de inebileceğimiz yer 2 TL civarı ki şu an ki ortamda bu bile mümkün gözükmüyor. Ara desteğe bakarsak (sarı çizgi) bu çizginin de gösterdiği gibi 2 TL güçlü bir destek, ayrıca 2 TL psikolojik seviyedir. Eğer ardı ardına iyi haberler gelirse; 2 TL civarına gelirsek, diğer jeopolitik riskleri saymasak bile FED’in faiz arttırma politikasının yaklaşması ile yeniden dolara talep artacak tahminimce yerli yatırımcılarda dolarizasyona devam edecek. Uzun vadede en azından 2.25 seviyesinin görüleceğini düşünüyorum.

Günlük grafikte bakarsak;


2013 aralık ayında 2.07 civarlarında bırakılan gap (boşluk) grafikte gördüğümüz gibi kapatıldı. Ayrıca gap seviyesi altında 2.060 seviyesinde güçlü bir destek oluştu.Paritede genişleyen kanal kırıldıktan sonra aşağı yönlü takoz ve kanal oluştu ve ikside yukarı yönde kırıldı. İki formasyonda yukarı sinyal verdi ama dikkat edilirse paritede yataylaşma başladı. Sarı renkle gösterdiğim fiyat dalgası ile RSI göstergesi divergence yani fiyat gösterge uyumsuzluğu var.

Buna göre teknik sinyallere bakarsak yönümüz orta ve uzun vade yukarı, kısa vadede ise haber akışına göre 2.06 güçlü destek yukarıda ise 2.15 güçlü dirençtir. 2.06 kısa stoplarda alım fırsatı olarak değerlendirilebilir hedefi de 2.15 olacaktır. Yatay sıkışma alanının kırılması ile de paritede sıçramalar olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder