25.07.2014

AĞUSTOS AYI

Temmuz ayı sona eriyor, bir çok önemli gündem içeren ağustos ayı geliyor. Gündem çok yoğun, önümüzde ise bayram tatili var. Bunun getirmiş olduğu bir takım ufak kar realizasyonları oldu ama piyasa hala Jeopolitik ve Avrupa’dan gelen riskleri görmezden gelerek bol para sarhoşl
uğuna devam ediyor.

Son birkaç yılda Merkez Bankaları tirilyonlarca dolar piyasaya ucuz likidite sağladı. Bu para son günlerde gidecek yer bulamadığı için borsalarda kalmaya devam ediyor. Ayrıca Rusya’dan ülkemize gelen paradan bahsediliyor. Rusya’dan kaçan para diğer ülkere kaydı ama bundan ne kadar pay aldık derseniz bilen yok. Marttan bu yana ülkemize bol miktarda sermaye girdi. Sorun şu ki sermaye bizim ülkemize her zaman gelecektir ama ani sermaye hareketleri ekonomimizde ciddi sorunlar oluşturuyor bunların olmaması için TCMB çok uğraşıyor.

Başçı’nın dün yaptığı sunumda enfasyon konusunda iyimser ve esprili bir tavır takınmıştı, dikkat çeken şey Başçı direk söylemesede koyulan 2014 ve 2015 hedeflerinin tutacağı konusundaki şüphelerini hissettirmesiydi. Ama piyasa buna bakmak yerine mayıs, haziran ve temmuzda sırasıyla 0.50, 0.75, 0.50 puan olarak indirilen politika faizinin önümüzdeki süreçte de inmeye devam edeceğini bekliyor. Son temmuz indiriminde politika faizi 0,50 indirilerek 8,25’ e indi.  Üst bant 12 olarak kaldı, alt bant ise 8’den 7,5’a çekildi yani koridor genişletildi. Böylece hükümet tarafını da biraz tatmin etmeye çalışıldı. Üst bandın aynı kalmasının sebebi ise Başçı’nın dediği gibi olası şoklara karşı tedbirdir.

Enflasyonun yüksek seyredişine bakarsak artık faizin indirilmemesi gerekir. Enflasyondaki durumun beklendiği gibi düşmemesinin sebebi büyük olaranda gıda fiyatları. Gıda fiyatlarının artmasının sebebi de kuraklık olarak belirtiliyor. Önümüzdeki süreçte Avrupa ve ABD enflasyonlarını arttırmaya başardıklarında biz yaptığımız ithalatlarda onların enflasyon artışından olumsuz etkileneceğiz bu da bizim enflasyon üzerinde yükseltici etki yapacaktır. Buna ek olarak seçim öncesi olmamız sebebiyle elektiriğe, doğal gaza, alkole birikmiş zamlar var. Zamanı geldiğinde bunlar fiyatlara yansıtılacak.  %1-2 olan reel faiz artık daha da düştü. Böyle bir durumda faizlerin düşürümesi genişletici para politakası olmaz mı ? Ben reel bir kazanç sağlamayacaksam neden bankaya mevduat yatırayım ki ? Çok fazla neden yok aslında. Bu durumda ciddi bir sıkı politika uygulanmadığı ve seçimler öncesi olması sebebiyle de uygulanmayacağı apaçık belli. Bundan sonraki süreçte beklenen faiz indirimi maksimum 0.50 puandır o da yanlış, ama biliyoruzki bunun olma ihtimali yüksek.

Piyasalar basılan paralarla yükselmeye devam ederken bayram tatiline giriyoruz. Bayramın 3. Günü Çarşamba günü ABD’nin çeyreksel GDP ‘si ( GSYH) açıklanacak. Tatilde olacağımız için dikkatli olunmalı.

Ağustos ayındaki ekonomik takvime bakarsak;

7 ağustosta Avrupa MB faiz kararı var. Değişiklik beklenmiyor.

8 ağusos Moody’s Türkiye değerlendirmesi var. Olası bir not indirimi beklenmiyor ama yapılan açıklamalar içinde olumsuz veriler olacaktır.

10 ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bu konu açıkçası artık piyasalar için bir risk oluşturmuyor. Anket sonuçlarına bakılırsa kimin Cumhurbaşkanı olacağı konusunda bir şüphe gözükmüyor. 1. Tur sonucunda istikrar getirici sonuçlar piyasada biraz olumlu hava yaratır ama ciddi bir ralli yaratmayacağı çok açık. Seçim olmasının piyasalar üzerinde oluşturabileceği risk Başbakan’ın kim olacağı ve kabine üyeleri ve seçim sonucunda seçilen Cumhurbaşkanı’nın söylemleri.

21 ağustosta ise Yellen Jackson Hole’da konuşması var bunda da bir sürpriz beklenmiyor.

24 ağustos 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimi.

27 ağustos PPK toplantısı ve faiz kararı var. Faiz indirimi konusunda ufak indirim beklentileri var. Eğer politika faizinde indirim olursa; bu 0.25 yada 0.50 puan olacaktır. İndirim olmazsa çokta sürpriz olmayacaktır. Net bir beklenti yok bu konuda.

Sonuç olarak ağustos ayında volalitilite artacak ve marttan beri büyük bir rallide olan bist’in yukarı gidebileceği alanlar çok sınırlı dolayısıyla bu ayda işlem yapmak çok doğru gözükmüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder