20.11.2015

İYİLİKSEVER İNSANLAR

  • Oooo abi direnci kırdı varını yoğunu koy al !
  • Net kar 5 katına çıkmış yuh abi zaten fiyat kazanç oranı 5 e düştü çok ucuz bütün paramla alıyorum.
  • Haftaya büyük bir ihale (!) haberi gelecekmiş adam iki haftada en az %50 prim yapacak diyor. Daha önce dediği bir hisse tavan olmuştu ama alamamıştım bu sefer alıyorum...
  • TV kanalına çıkan ekonomistin dediğine göre BIST 100, 81.500 seviyesini kırarsa 81.550 olacakmış. Garanti Bankası'da 8,20 seviyesini aşınca 8,22 olacakmış (!)
Alala ya vallaha mı ? Nerden biliyorsun ?

İnsanlar çok iyilik sever olmuş son günlerde 'bana', 'bize' yardım ediyor..

İnsanlar doğası gereği çıkarcıdır,  kolay kolay empati kurmazlar ve kendi çıkarlarını diğer insanların üzerinde tutarlar. Piyasada işlem yapacaksak bunu başkalarının fikirleri ile değil kendi fikir ve yorumlarınızla yapmalıyız aksi takdirde bir sonraki şanssız kaybeden kişi biz olabiliriz. Tabi bir de bu işin şans tarafı var dimi (!) Biz alıyoruz düşüyor, satıyoruz yükseliyor. Şansa bak ya !

Bir kaç defa verilen tüyolar doğru çıkabilir yd. attığınız zar tutabilir ancak uzun vadede şans faktörünün etkisi azalır ve eğer duyumlarla, analiz yapmadan ve risk yönetimi uygulanmadan uzun süre piyasada işlem yapılırsa istatistikler bir kez daha haklı çıkar.

Piyasada para kazanmak istiyorsak eğer ilk koşul bilgi ve sistem, ikinci koşul tecrübe ve deneyim, üçüncü koşul risk yönetimi, dördüncü koşul disiplin ve son koşul doğru davranış biçimidir.

Bilgi bu işin ilk adımı buradan başlamak gerekir. Bilgi konusunda acaba teknik analiz mi yoksa temel analiz mi yapacağız ? Teknik analiz mi doğru, temel analiz mi doğru ? İki analiz türü de eksik ama bize düşen bu iki analizi de doğru bir biçimde öğrenmek ve uygulamak. Ortak bir amaç var o da para kazanmak. İki yöntemde sizi bir numaralı spekülatör ya da yatırımcı yapmayacak. Bilgi bu işin sadece küçük bir parçası o yüzden sonucu çok büyük oranda değiştirmeyecek ancak bilgi olmadan bu işi yapmak imkansız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder