15.03.2016

BORSA NEDİR ? BORSA NASIL OYNANIR (!)


Pay (Hisse Senedi) Nedir?

Gerekli şartları sağlayan şirketler tarafından çıkarılan, sermayenin belirli bir bölü
münü temsil eden, sahibine ortaklık haklarından yararlanma imkanı veren menkul kıymetlerdir.

Yatırımcılar pay satın alarak o payı ihraç eden şirketin ortağı olurlar. Çok ortaklı şirketlerde pay sahibi olma neticesinde pay sahibi ile şirket arasında hak doğuran bir ilişki oluşur. Bu ilişki sonucunda pay sahibi;
  • Rüçhan (Bedelli Sermaye Artırımına Katılım)
  • Kârdan (temettüden) pay alma
  • Oy kullanma
  • Yönetime katılma
  • Tasfiyeden hissesi oranında pay alma
  • Bilgi edinme
gibi haklara sahip olur.

Kısaca borsamızın tarihine bakarsak;

“Osmanlı Devleti 1854 Kırım Savaşı sonrasında yaşadığı ekonomik darboğazı aşmak için tahvil ihraç etti. Bunu takiben Osmanlı Devleti’nin çeşitli sebeplerle çıkardığı tahviller, başta demiryolu, elektrik, gaz ve tramvay şirketleri olmak üzere, Osmanlı İmparatorluğu'nda faaliyet gösteren yabancı şirketlerin ihraç ettiği tahvil ve hisse senetleri piyasada alınıp satılmaya başlandı. Meşrutiyet’ten sonra yerli şirketlerin de tahvil ve hisse senetleri piyasaya çıktı. 1866 yılında devlet tarafından Osmanlı Devleti’nin ilk borsası, Dersaadet Tahvilat Borsası kuruldu. Borsa’da yerli ve yabancı tahviller ve hisse senetleri, günümüzdeki ifadesiyle borçlanma araçları ve paylar, Avrupa borsalarıyla telgraf irtibatı kurularak işlem görmeye başladı.”

Neden Yatırım Yapmalıyım?

Türkiye ekonomisindeki gibi bir enflasyonist ortamda yatırıma dönüştürülmeyen tasarruflar değerlerini kaybederler, bu yüzden bireyler gelirlerini en iyi şekilde değerlendirmek ister. Piyasada birçok finansal yatırım aracı bulunmaktadır. Bunların en önemlilerinden biri paydır. Yatırımcı iki şekilde gelir elde eder.

Kar payı (temettü) geliri: Halka açık firmaların yıl sonunda elde ettikleri karın ortaklara dağıtılmasından elde edilen gelirdir. Gerçek bir kazanç sağlamaz.

Sermaye kazancı: Zaman içinde payın fiyatında alınan pozisyon lehinde meydana gelen hareketten elde edilen kazançtır.









Hisse Senedi Almak İçin Ne Yapmam Gerekiyor?

Hisse senedi alım-satım işlemleri Borsa üyesi yatırım kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. Bireysel yatırımcılar, alım satım yapmak için öncelikle çalışacakları yatırım kuruluşunu seçer ve o kuruluşta hesap açtırırlar. Komisyon oranında anlaşarak aralarında bir sözleşme imzalarlar. Alım-satım emirlerini faksla, telefonla ve elektronik ortamdan verebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder