15.09.2013

BİST, SURİYE VE EREĞLİ DEMİR ÇELİK

3 ay önceki bist analizimde millet mal toplarken ben 63.000 seviyesine düşebileceğimizi belirtmiştim.6-7 ay öncesinde doların 2 TL' nin üstüne çıkacağını söylemiştim, o zamanlar bu söylediklerime gülenler olmuştu ama nihayetinde gerçekleşti.Bunları 'demiştim' demek için değil; piyasalarda herşeyin olabileceğini söylemek için yazıyorum.

Geçen hafta Suriye'ye müdahale olasılığının azalması ile yeni yükselişler gördük.Tepki alımlarının geleceğinden bahsetmiştim Suriye olaylarının yatışması bahanesi oldu.

Bildiğiniz gibi ABD ile Rusya arasında anlaşmaya varıldı.Askeri müdahale şimdilik düşünülmüyor.Askeri müdahale olabileceğini belirtmiştim ama o da olmayacak gibi gözüküyor.Askeri müdahaleler yerine var olan problemleri siyasi olarak çözmeye çalışacaklar.Suriye'ye kimyasal silahlarını listelemesi için bir hafta verildi sonrasında bunlar bir yıl gibi bir süre içinde teslim edilecek böylece problemler çözülmüş olacak.Suriye'de kim kimyasal silah kullandı bunu hâlen kesin olarak bilemiyoruz ama problemler bir şekilde çözülecek piyasa açısından önemli olan budur.

Suriye olayları yatıştığına göre bundan sonraki en önemli bekleyiş FED toplantısı olacak.Bernanke'nin ağzından çıkan her kelime hayati önem taşıyacak bu hafta özellikle çarşamba günü acele karar vermemek lazım.FOMC beyanatı akşam açıklanacağı için borsa için olmasada döviz ve emtia piyasalarında işlem yapanlar acele karar vermemeli Bernanke'nin konuşmalarıyla mantıksızca yukarı aşağı hareketler olabilir.Bunlardan korunmak şart.En önemli beklenti ise parasal genişlemede azaltılmaya gidilecek mi gidilmeyecek mi ? Gidilecekse ne kadar miktar azaltıma gidilecek ? Ortalama 10 milyarlık tahvil alımı piyasada büyük oranda fiyatlanmış durumda.

Tahvil alımları aynen devam ederse altında ve eur/usd paritesinde hızlı yükselişler görebiliriz.Bunun yanında ertesi gün borsada da yine yükselişler gelebilir.Burada önemli olan yönün bir iki günlük değil kısa ve orta vadede devam edebileceğidir.

Tahvil alımları 10 milyara yakın bir miktarda azaltılırsa altın, eur/usd ve Bist'te düşüşler gelir.Buradaki durum yukarıdaki durumdan farklıdır çünkü zaten FED'in tahvil alımlarını azaltacağı piyasada büyük oranda fiyatlandı konuşma sonrasında gelecek hareketler geçiçi olacaktır biraz bekleyip sonra harekere geçilmelidir.Bist aşırı düşmüş durumda anlık tepkilerden sonra ucuz kalan hisselerde yukarı trenlerin başlayabileceğini düşünüyorum.

Eğer 10 milyar dolardan daha yüksek bir indirime gidilirse örneğin 20 milyar dolar gibi altın, eur/usd ve borsada hızlı düşüşler meyadana gelir.20 milyarlık bir indirim fiyatların içinde yok.Meydana gelen düşüşler anlık olmaz bir süre daha piyasayı kötü etkiler.

Yukarı durumlar basit temalar her olasılığı içermiyor.Örneğin Bernanke biz tahvil alımlarında 10 milyar dolarlık azaltmaya gidiyoruz yıl sonunda da 20 milyar daha indireceğiz derse ki diyebilir o zaman borsamıza yazık olur bu yıl borsa toparlayamaz.O yüzden FOMC beyanatı ve Bernake sonrası her kelime analiz edilmeli ona göre karar verilmelidir anlık kararlar en büyük zarar sebebidir.




Not arttırımı hikayesi ile balonlar oluşan borsada böyle bir düşüşün geleceği zaten belliydi tek sorun zamanını tespit etmekti.FED ve Gezi Parkı olayları bunun bahenesi oldu ve yabancılar paraları ceplerine indirip kaçtılar malesef yabancı girişi olmadan bizim borsada işler yürümüyor.%50 gibi oranlarda düşen hisselerimiz var böyle bir durumdayken borsa tabana yayılamıyor.

Teknik olarak 65 bin kanal desteğinden tepki geldi.Haftayı 72 bin direncinin hemen altında kapattık.Bu hafta FED kararı ve 72 bin direnci izlenmelidir.Dikkat edilmesi gereken bu direncin uzun vadeli bir direnç olması üstüne haftalık kapanışlar olmadıkça kırılmış sayılmayacak olması.Gün içinde ise 72-73 bin bandının üstüne tutunulursa 72 bin stop olarak kullanılabilir.Yön verecek durumun FED olduğu unutulmamalı.Buralar dip mi olacak yoksa daha aşağılarda oyalanacak mıyız hep birlikte takip edip göreceğiz.

Eregli Demir Çelik...

Ereğli'de bilançonun çok iyi geldiğini ve çok güzel beklentilerinin oluştuğunu belirmiştim.İsteyen tekrar yukarıdaki yazıya tıklayıp okuyabilir.



Üçgen formasyonunu yukarıya kırmış bulunmaktayız artık olumlu beklentilerin yanında teknik sebebimiz de oluşmuş durumda.Borsada günde bin ikibin puanlık düşüşler varken bizim hissemiz sağlam durdu.Son yaşanan olaylardan en az etkilenen hisselerden biri Ereğli Demir Çelik oldu.Üçgen formasyonun hedefine gelirsek orta vadede en az 3 tl seviyesini göreceğimizi düşünüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder