26.01.2013

PİYASADA BİLGİYLE KAYBETME HASTALIĞI

Bütün piyasalarda özellikle de forex piyasasında çok görülen bir davranışsal bozukluktur.Bu davranış bozukluğunda hasta sürekli panik atak halindedir ‘’İşte direnç kırıldı al al al, obo formasyonu boyun çizgisi kırıldı sat sat satttt, data açıklandı aaa beklentiden yüksek geldi bütün marjla al kesin yükselecek (!)’’ gibi kendisi ile konu
şma halindedir, sürekli işleme girme zorunluluğu duyar, her zaman işlemde olması gerektiğini sanar, durup düşünmez alır satar alır satar ve en çok aracı kurumu zengin eder.

Genelde kısa vadeli hatta daha kısa vadeli hatta çok daha kısa vadeli düşünürler ve bu vade için işlem yaparlar ! Bunlara ne yatırımcı ne de trader demek uygun olacaktır belki birkaç ay yada yıl piyasada kalabilirler sürekli depresiflerdir her sermayesini batırdıklarında mani depresif olurlar dikkatli olmakta fayda var intihara meyilli olurlar.Geceleri rahat uyuyamazlar; aldığı işlem pozisyonlarını sorgulamaya başlarlar ‘’acaba işlemi kapatsam mı?, daha mı fazla almalıydım? , yarınki datayı toplantıyı mı bekleseydim? vs.’’ gibi düşüncelerle uyumaya çalışırlar! Forumlarda çok aktiflerdir çok şey yazıp çizerler ama kendilerine hayırları dokunmaz, doğruyu bilip onu uygulayamazlar, para hırsları vardır zengin olma peşindedirler, zamanları dardır hemen para kazanmak isterler, işlem disiplinleri yoktur… Kısacası psikolojileri aşırı bozuktur.Tanıdık geldi mi ?

Piyasada bilgiyle kaybetmek hastalığı (PBKH) nın nedenine gelirsek piyasa oyuncusunun belli bir teorik alanda okuduğu bilgilerinin hepsini doğru kabul edip buna göre işlem yapmaları hatta bu stratejinin işe yaramadığını bile bile tekrar aynı stratejiyi uygulamalarıdır.Einstein’nın dediği gibi ‘’aynı şeyi yapıp farklı sonuçlar beklemek…’’ bu davranışa verilen en güzel cevaptır.Öğrendiği bilgileri sorgulamadan eleştirmeden kabul eder, çok şey bilir piyasa hakkında ancak asıl sorun kolay olanı seçip diğer zor ama doğru ve işe yarayan bilgileri kullanmamasıdır. Özelliklede bu yanlış strateji teknik analize dayanılarak yapılır; teknik analiz yararlı bir analiz türü olsada teorilerin işlemeyeceği zamanlar vardır bunları olabildiğince eleyerek işlem yapılmalı ama PBKH bunu takmaz her sinyalde işleme girer ve sonuç hüsran olur kişi hem piyasaya söver hemde kendinin bahtsız oluşuna, aşırı bir karmaşadadır ne olduğuna tam karar veremez.

Tedavisine gelince bu kişi parasını aracı kuruma yatırıp o parayı batırmalıdır, para batırışında kendini sorgulamalı nerde yanlış yaptığını bulmalıdır ve tekrar para yatırıp tekrar batmalıdır bu sorun düzelene kadar böyle devam etmelidir ya da daha ucuz olarak psikolog ile görüşmesini önerebiliriz ama belki de kroniktir hiç düzelmez...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder