18.08.2013

FAİZ ORANI KARARI VE FED


Salı günü tekrardan PPK (para politikası kurulu) toplanacak.Faiz oranlarında bir değişiklik beklenmiyor.Bir yandanda eylül FED toplantısı yaklaşıyor.ABD istihdam dataları olumlu gelmeye başladı ayrıca 6 çeyrektir gerileyen ABD ekonomisi son çeyrekte büyüme gösterdi.

Sıcak paranın ülkeden çıkmaya başlamasıyla ve FED'nin eylülde tahvil alımlarında azaltmaya gideceği korkusuyla sığlaşan piyasaları canlandırmak, gösterge faizin düşmesini sağlamak, dolardaki ateşin düşmesini sağlamak, gelişmiş ülkelerin en azından olası FED kararı sonrasında kaçışını minumuma indirmek, enflasyonu frenlemek ve yatırımcıların TCMB'na güvenini tekrar sağlamak için TCMB faiz oranında arttırıma gitmelidir.Ekonominin gereği budur ama şu an öyle bir beklenti yok çünkü Başçı'nın açıklamalarına baktığımızda öyle bir sinyal vermedi.

FED eylülde tahvil azaltımına başlar mı ? Bence başlayabilir sonuç olarak ekonomide toparlanma başladı.Bir kaç veri yeterli görülmeyebilir diyebilirsiniz ama parasal genişlemenin etkisi 6-7 ay geriden geliyor o yüzden ufak sinyâller FED'nin işine yarar.Ayrıca biz yatırımcı olarak sınırlı bilgilere sahibiz ancak dünyanın en büyük ekonomisinin merkez bankası ekonomide daha çok veriye ulaşabilir ve böylece daha büyük sinyâller almışta olabilir.

FED eylülde tahvil alımların azaltmaya gidebilir bu bizim ne işimize yarar, piyasaya etkisi ne olur ? Piyasa parasal genişlemeden çıkışı fiyatlandırmaya 22 mayısta başladı.Fed kararı sonrası bir iki gün daha olumsuz etki devam edebilir ancak sonra toparlanma başlamalı diye düşüyorum.Büyük oranda bu beklenti fiyatlara yansıdı.Bu senaryo 10-15 milyar dolarlık tahvil alımlarında azaltılımına gideleceğini öngörüsüne dayanıyor.Beklenmiyor ancak misal FED 30-40 milyar dolar bir azaltmaya başlayacağını söylerse 22 mayıstan sonra yaşananları tekrar yaşarız.

Şu an Türkiye içinde faiz kararları önemli yurt dışında önemli olan ise FED kararıdır.Çin ekonomisinde olanlar ise şu an görmezlikten geliniyor tıpkı ABD'de 2006-2007 yıllarında yaşananlar gibi.Olası bir Çin faciası bütün dengeleri tekrar değiştirir ABD'de anomaliler artar bunun etkilerini şu an için kimse tam olarak bilmiyor ve görmezden geliniyor.

Sonuç olarak sığ bir piyasadayız salı günü MB faizde değişiklik yapmazsa ve iyi şeyler söylemezse piyasa tekrar olumsuza odaklanmaya devam eder ve borsada düşüşler dövizde artışlar görürüz.Sonra tekrar FED bekleyişleri devam eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder