28.09.2014

TEKNİK ANALİZ NEDİR ?

Piyasada herhangi bir enstrümanı alıp satmak için öncelikle analiz yapılmalıdır. Bu analiz türlerinin en yaygın kullanılanları teknik analiz ve temel analizdir. Bu makalede teknik analiz nedir ne değildir, ne işe yarar ve biraz da teorik kısımlarını inceleyelim.

Teknik analiz hisse senedi, döviz, emtia vb. enstrümanların geçmiş dönem fiyat hareketlerine bakılarak yapılır. Litaretürde bilindiği gibi tanımlarsak; teknik analiz bir finansal enstürümanın fiyatının gelecekte nereye gideceğini, geçmiş fiyat hareketleri analiz edilerek tahmin edilmesidir. Burada yanlış olan şey teknik analizin geleceği tahmin edeceğinin belirtilmesi. Hiçbir analiz türü geleceği tahmin edemez yalnızca eldeki veriler ışığında gelecekteki olması muhtemel hareket senaryoları oluşturabilir. Bu senaryolar birden çoktur her zaman. Bizim teknik analizi kullanma sebebimiz olası senaryolar gerçekleştiğinde buna karşı nasıl bir davranış ile tepki vereceğimizdir.

Teknik analiz yapanlara teknisyen, teknik analizci gibi isimler verilir. Teknik analizciler olayların neden sonuç ilişkisine bakmadan sadece geçmiş performans ölçüleriyle olası senaryolar belirler. Teknik analizin temel varsayımları şunlardır;

  • Geçmişte olan herşey fiyatlara yansımıştır.
  • Bir malın yada hizmetin fiyatı arz ve talebe göre oluşur.
  • Bir malın yada hizmetin talebi rasyonel yada rasyonel olmayan faktörlerce belirlenebilir.
  • Finansal enstrüman fiyatları genelde trenler halinde hareket etmektedir.
  • Trenler halinde meydana gelen fiyat değişiklikleri grafiklerinde görülebilmektedir.
  • Bu değişikler tekrarlanabilmektedir.

Teknik analizle ilgili bazı kavramları açıklarsak;

Destek: Fiyat düşerken satış baskısının sona erdiği, alışların arttığı ve fiyatların aşağıya gitmekte zorlandığı seviyedir. Destek noktası geçmişte oluşmuş olan fiyat dalgalanmalarının en düşük ve yüksek fiyat seviyelerine yatay çizgi çekerek bulunur.

Direnç:Fiyat yükselirken alışların azaldığı, satışların arttığı fiyatların daha yukarı gitmekte zorlandığı seviyedir. Yine destek seviyesinde olduğu gibi geçmiş fiyat dalgalarının en yüksek yada en düşük seviyeleri kullanarak bulunur.

Ayı Piyasası: Aşağı yönde trendin oluşacağı muhtemel, düşüşün beklendiği, satışların hakim olduğu piyasadır.

Boğa Piyasası: Beklentilerin olumlu, yukarı yönde trendin oluşması beklenen, alıcıların hakim olduğu piyasadır.


Açığa Satış: Henüz sahip olunmayan, düşüş beklentisinin olduğu finansal enstrümanın ödünç alınıp piyasada satılma işlemidir.

Trend: Fiyatların belli bir eğimle yukarı yada aşağı yönde belli bir alan içerisinde istikrarlı ilerlemesidir.

Trend Kanalları: İki tür trend kanalı vardır. Biri aşağı yönlü diğeri yukarı yönlüdür. Yükselen trendlerler tepelerle dipler paralel çizgi içerisinde hareket eder yukarı yöndedir. Düşen trendlerde yine aynı şekilde oluşur ancak eğimi aşağı yönlüdür.

Bunlar temel olarak teknik analiz terimleridir. İşlem stratejisi olarak nasıl kullanacağı sonraki makalelerde açıklanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder